Mit livssyn

Kirstine Risager - kognitiv psykoterapeut
Skriv til klinikkenRing til klinikken

“Vi skaber vores eget liv. Vi bestemmer selv, hvilken tilgang vi har til livet, og hvordan vi lever det.”

Mit livssyn

Vi skaber vores eget liv. Vi bestemmer selv, hvilken tilgang vi har til livet, og hvordan vi lever det. Men det betyder ikke, at livet altid er lige ud ad landevejen. Snarere tværtimod. Livet er periodevist svært, vi møder modgang og smerte på den ene eller anden måde, i større og mindre grad. Når livet gør ondt, får vi ofte lyst til at ”løbe væk” og gøre ting, der distraherer os fra at mærke det, der er ubehageligt. Men det løser typisk intet. Hvis problemet ligger i os selv, vores syn på os selv og andre, vores tankemønstre og strategier mm., så hjælper det ikke at ”løbe væk”. Jeg er overbevist om, at vi alle kan ændre på os selv og vores liv, hvis vi ønsker det, uanset hvor svært det ser ud. Men det kræver vi stopper op og er villige til at se på vores livssituation. Vi må blive bevidste om, hvad vi gør, og hvad vi ønsker, og ændre på det, der er uhensigtsmæssigt.

Frihed, kærlighed, medfølelse og accept er grundlæggende livsværdier for mig.

Følelsen af frihed, når livet bare kører godt der ud af og man er på en bølge af indre ro og balance og alt er som det skal være. En følelse af at kunne klare alt. Ingen fysiske eller psykiske smerter, ingen bekymringer. Man er den man er, står ved sig selv og man lever. Kærligheden er som et naturligt element i ens liv. Man har en dejlig kæreste eller livspartner, som man trives med. Man mærker kærligheden i en familie, fra børn, søskende, forældre, venner osv. De relationer, man er i, er gensidigt givende og opbyggende. Jobbet er godt og man har succes og ingen økonomiske problemer.

Men ak nej……. Så let er livet sjældent. Vi lever med periodevise problemer, af enhver art. Problemer med fx partneren, med børn, med kollegaer eller chefen. Vi føler os måske utilstrækkelige, forkerte og skyldige, og er måske kede af det, bange, vrede eller skuffede. Måske bebrejder vi os selv eller mangler mod til at skabe ændringer i vores liv. Vi overvejer at skifte job, skifte partneren ud, bekymrer os om vores børn, forældre, økonomi osv. Måske drikker vi for meget eller motionerer for lidt. Vi gør vores bedste på alle fronter, og alligevel kan det være hårdt at stå op om morgenen og tage den næste dag med. Livet er op ad bakke og anstrengende. Vi føler vi går i livets trædemølle, og vi kan ikke se lyset for enden af tunnelen.

Fx i sådanne situationer er medfølelse og accept så værdifulde. For når vi kan acceptere vores egne tanker og følelser og enhver situation vi står i, så kan vi bedre håndtere livet og komme på rette spor igen. Og medfølelse for os selv og andre gør bare tingene lettere.

Selvbebrejdelser og skyld er ikke et fokus, der bringer os mod det, vi ønsker. Men hvis vi bærer over med os selv og ikke dømmer os selv for hårdt, så ser vi lettere muligheder og kan bedre gøre det, som er godt for os. Hvis vi bærer over med vores medmennesker og udviser tolerance og fx ikke automatisk tager sårende ord personligt, så kan vi lettere skabe gavnlige og hjælpsomme løsninger med vores medmennesker.

Ingen mennesker er bedre en andre. Uanset om vi er rige eller fattige, tykke eller tynde, har høj IQ eller ej, er gode til sport eller til at strikke, så er vi alle i samme båd, livets båd. Der er læring i alle relationer og situationer. Vi har alle et valg i livet og bestemmer selv, om vi vil gøre gode eller dårlige ting for os selv og andre. Et godt liv handler på mange måder om at opretholde balance på mange fronter, at vi altid stræber efter at skabe et liv, der i det store og hele giver mening og værdi. Livet er, hvad vi gør det til.

Aabenraa

Klinik hos Aktiv Kiropraktik
Vestergade 23, st.
6200 Åbenrå

Telefontider:
Man-Torsdag 08.00 -17.00
Fredag 08.00 -14.30

Online konsultation

Har du ikke muligheden for at komme ind til klinikken, eller gør omstændigheder som Covid-19 at du føler dig mere tryg ved at gøre din terapi session digital, så tilbyder vi også at en session kan gennemføres online som et video- eller telefonopkald.....

Skal vi ringe til dig?

Du skal ikke vente.
Kontakt os nu og få konsultation.

OBS! Afbud skal ske telefonisk og 24 timer før din konsultation.